Wat is het GMK?

Het Gerwens Muziekkorps is opgericht op 20 januari 1960. Toen was de naam nog Gerwense Muziekkapel en had een tiental leden. Er werd bij iemand thuis gerepeteerd, een wasteil fungeerde als grote trom en de opleiding werd in eigen beheer gedaan.

Hoe anders is dat nu! Het orkest is meegegaan met zijn tijd. Inmiddels telt de vereniging zo’n honderd leden en er wordt nauw samengewerkt met het Kunstkwartier en andere professionals, waar de opleidingen worden verzorgd. De muziekkeuze is een mix van verschillende stijlen. Van licht klassiek tot pop en alles daar tussen en omheen: voor iedereen is er wel iets moois en uitdagends bij.

De concerten die worden georganiseerd zijn net zo divers als de muziek. Thema’s als Halloween, de Efteling of Musical worden groots uitgewerkt. Dat zorgt voor sfeervolle avonden en middagen voor muzikanten en bezoekers!

Naast mooie concerten gaan de leden ook op concertreizen en komen ze bij elkaar op gezellige verenigingsdagen. De jeugd wordt ook niet vergeten: regelmatig is er een jeugdweekend samen met jeugdkorpsen van andere muziekverenigingen. Bij het GMK worden de familieleden ook betrokken, zodat er een fijne mix is tussen jong en oud. Een goede sfeer is belangrijk!

Dirigenten

Het Gerwens Muziekkorps telt op het moment één orkest: het harmonieorkest. Daarnaast zijn we aan het bekijken hoe we een ‘instaporkest’ kunnen opzetten, voor jonge muzikanten die net een muziekinstrument bespelen.

Het harmonieorkest is het orkest voor muzikanten die hun instrument al kunnen bespelen en graag samen concerten op het podium willen brengen.

Zoals de naam al doet vermoeden is dit orkest een harmonie, wat betekent dat het bestaat uit blaasinstrumenten en slagwerk. Voor sommige concerten wordt dit aangevuld met een combo.

Het harmonieorkest staat sinds november 2022 onder leiding van Jules van de Loo. Deze dirigent en saxofonist leidt met frisse blik, kennis en kunde het harmonieorkest.

Samen met de muzikanten haalt hij het beste uit de muziek en dat is te horen!

Het harmonieorkest is in 2009 voor het laatst op concours gegaan. Het is toen gepromoveerd naar de tweede divisie.

Sinds juli 2022 is onze vereniging uitgebreid met Casual Blue.  Dit is een groep enthousiaste muzikanten die Top 2000-nummers spelen. Ze treden op op allerlei feestelijke gelegenheden. De muzikale leiding is in handen van Raven Christ.